mandag 7. september 2015

Paris

Jeg var 10 dager i Paris i juni, det var det jeg hadde av sommerferie i år, jeg har hatt pause fra det meste av sosiale medier siden dess, så bildene kommer nå. Jeg har stort sett bare jobbet. De kommer ikke i rekkefølge, men det gjør jo ikke minnene heller. Enjoy!

 Versailles, det var stort, det her vært en fjern drøm, og så plutselig var jeg der. 

Jeg brukte en hel dag, det var jo som å gå rundt i en historiebok.


Jeg var selvfølgelig ikke den eneste turisten da..




 Dette skiltet studerte vi i kunsttimene i Norge, så da måtte det jo med. Dette var like ved Moulin Rouge, vi var ikke inne, men senere på kvelden så vi en kabaret på Le Lapin Agile, de hadde en original Picasso på veggen, fordi han ikke kunne betale en gang han hadde vært på besøk. 

 Utsikten fra Belle-Coeur

Selve kirka. Det mest interessante her oppe var egentlig alle kunstnerne, de var overalt! Og stoffmarkedene, vi var på flere av dem.

Mat, helt enkelt og veldig godt. 

Jeg måtte selvfølgelig inn i Notre-Dame, selvom det var minst 100 meter med kø. 



Vi hadde tea-time på hotel Bristol, som er en av 5 store hoteller i Paris som fortsatt drives av en familie, og har rett til å kalle seg slott. 

Gallerie Lafayette, obligatotisk, det ble mange butikker, min reisekamerat liker design, så alt skulle besøkes og prøves, for min del ble det mest vindusshopping, Men man må jo innom de store motehusene. Og gourmetmat-butikkene. Det var blant annet en hel butikk med bare sennep, som fascinerte meg meget. 

Et motehus som som satser på helhetlige sanseinntrykk, det var skikkelig høy musikk, lysshow, dispensere som sprøytet ut parfyme når du gikk forbi, og modeller som spaserte rundt med den nyeste kolleksjonen på seg.

Louvre, vi orket ikke å ta hele museet, det er jo sykt stort, men det var en opplevelse allikevel, jeg er fan av Dan Brown's bøker, og kjente meg igjen her, det var gøy. 

Men Mona Lisa måtte jeg se. 

Vi var på Jean-Paul Gautier's utsilling, jeg vet ikke helt hva man kan kalle det, kleskunst? Det var ihvertfall fascinerende. 



Eiffeltårnet, selvfølgelig.

Lyshowet måtte også beskues.
Vi kom oss ikke helt til toppen av Eiffeltårnet, men ihvertfall til andre platå, det var bra utsikt! Mobilen min er sykt dårlig på å ta bilder når det er mørkt, derav kvaliteten. 

Parc de Luxembourg, med småbåt-race. Jeg var også innom museet,  utstilling om Tudor-familien, det var spennende.

Et tilfeldig hjørne.

Vi ble anbefalt av helsesøster å spise her, skikkelig gammel, tradisjonell bistro, med skikkelig fransk husmanskost.

En kveld med en bitteliten jazz-konsert på et Brasserie. Vi var også på gospel-konsert i en kirke en annen kveld, det var god stemning.

Det beste konditoriet i Paris, det var godt, for å si det sånn. Vi var også på makron-runde, det vil si å kjøpe et par makroner på alle de beste konditoriene og sjokolade-butikkene, og så smake seg fram til det beste stedet. 

Place de la Concorde, på en av våre mange vandringer, vi gikk mye, og fikk sett mye. Vi var på det største loppemarkedet jeg har sett noen gang, der var det mye jeg kunne tenke meg! Spiste den beste isen jeg har smakt, gikk langs elva og så på boquinistene, som selger bøker, og jeg kjøpte en hundre år gammel kokebok. Vi spiste også flere ganger på en restaurant som gjemmer seg i et hjørne ikke så langt fra Louvre, som er kjent for bra mat for studenter, kelneren kjente oss igjen etterhvert. Vi var i masse parker, rota oss bort flerfoldige ganger, og oppdaget nye gater og steder. Vi var også på en restaurant som bare selger entrecote, men de var til gjengjeld sykt flinke på akkurat det da. Det var kø oppover hele gata for å komme inn, og det var ikke en eneste turist i sikte. 

Voilà mine opplevelser fra Paris, jeg har sikkert glemt noe, vi gjorde jo så mye, men jeg kommer vell på det etterhvert. 

À bientôt


-Tone

onsdag 13. mai 2015

Commis

Her for en uke og to siden var jeg commis (hjelper/løpegutt/assistent) på den avsluttende eksamenen for tredje klasse på kjøkkenet. Hver kandidat får med seg en elev fra trinnet under for å skrelle poteter, lage kraft og generelt hjelpe dem. Vi starter dagen med å trekke tilfeldige tall opp av en hatt, og så får vi da se hvem av kandidatene som har trukket samme tall som oss. Jeg ble helt tilfeldig hjelperen til den samme jenta som jeg hjalp på prøve-eksamenen hennes, så det var jo greit, og vi kunne puste litt ut, dette hadde vi gjort før. Så hadde kandidatene en skriftlig del av prøven som min klasse ikke hadde noe med, så vi gikk løs på matvarene. Først måtte vi selvfølgelig forsikre oss om at alt vi trengte var der, noe det ikke var. Vi manglet laksen, det var litt krise, men vi fikk tak i litt ørret. Så fordelte vi alt på 6, siden det var 6 kanditater. En av læreren sto i et hjørne og ropte ut; 4 tomater? en and? en halv liter melk? Vi svarte; oui, chef, eller da altså non, chef. Så sprang vi rundt å prøvde å sikre oss det beste utstyret og materiellet før de andre fikk tak i det. Det gjør vi hver gang vi er på kjøkkenet, det er nemlig aldri nok utstyr. Så kom kandidatene inn på kjøkkenet og vi fikk en halvtime til å briefe og diskutere. Jeg skulle skrelle, kutte og koke grønnsaker, lage gulrotpuré, steke poteter, lage div. sauser og tertefyll. Det var en ganske ommfattende meny, og mye å gjøre. Så gikk startskuddet og vi kunne starte for alvor. Jeg gjorde altså alt "grovarbeidet" mens hun tok seg av kjøttet, og finishen. Jeg var litt nervøs jeg og, selv om det var hennes eksamen. Jeg måtte for all del unngå feil, det var tross alt fagbrevet hennes det sto om. Det var nemlig sånn at hvis commis'ene gjorde feil, fikk kandiatene trekk for ikke å ha instruert oss godt nok. Menyen var: avokado bavarois med urtedressing, andelår med appelsinsaus, poteter og gulrot-flan, og en mandel, rom og rosin -terte med vaniljesaus. Vi hadde tre og en halv time på oss. Først gikk det ganske greit, vi hadde oversikten og kontrollen. Men så begynte hun å stresse litt, hun så at tiden begynte å bli knapp, og det er ikke gøy. Men det endte med at vi leverte før tidsfristen, så det gikk bra. Det gikk virkelig i ett de timene, jeg følte det gikk superfort, og så poff var vi ferdige. Forretten gikk bra, litt fantasiløst lagt opp kanskje, men de er jo under press.. Det er dessuten til enhver tid en av juryen som overvåker deg. Juryen bestod av 8 kokker hentet inn fra restauranter i området. Hovedretten gikk også bra, vi klarte å unngå å levere kald mat, selv om vi var ferdig før vi skulle. Desserten var det litt verre med, den hadde vi satt i ovnen for seint, så den var rett og slett ikke gjennomstekt. Så var vi ferdige og helt utslitt, men det måtte jo såklart vaskes, samtidig som vi skulle spise og pakke sammen det av mat som ble til overs. I mellomtiden hadde kandidatene en skriftlig del til. Jeg hadde vært på kjøkkenet siden halv 8 om morgenen, og nå var klokka nærmere 7. Klassen var nemlig delt i to, den første halvdelen hadde sin eksamen om morgenen, den andre halvdelen på ettermidagen. På morgenen var jeg i oppvasken, og da på ettermiddagen var jeg commis. Vi var ferdige rundt halv 9 på kvelden, og alle var helt utslitte. Så nå bare krysser vi fingrene for at kanditatene står. Etter å ha vært med på dette har jeg også litt mindre angst for vår eksamen til neste år, det er mulig å gjennomføre ihvertfall.

-Tone

tirsdag 5. mai 2015

Bilder av fjell

For litt over en uke siden kom jeg hjem fra Norge, og siden det ble en del bilder tenkte jeg at jeg kunne jo like godt legge noen av dem ut også. Ja, det ble mye landsskap, men det får så være, Norge er jo et vakkert land. Det er jo forsåvidt Frankrike også, jeg bare ser det ikke så ofte. 


Jeg fløy fra Geneve mandag den 13, og det var helt utrolig fint vær! Jeg har jo tatt den turen her noen ganger nå, men tror jeg aldri har sett fjellene så klart og 'nært'.

Ble sykt fascinert av fjellene.

Jeg kom fram til Haugesund, etter litt stress i København med forsinka fly, men det gikk fint. I Haugesund brukte jeg 4 dager på å treffe venninner, som forøvrig var veldig koselig, og henge med familien. Jeg var på kaia og drakk kaffe/kakao tre ganger på tre dager med Madeleine, Ida, Johana og Vilde. Satte veldig stor pris på det. Bilder over er fra jeg var på orienteringstur med Morfar og dyret, absolutt veldig hyggelig om enn litt gjørmete. Jeg rakk til og med en dansekveld. Godt utnytta dager. Men jeg har litt dårlig samvittighet ovenfor småsøsknene mine (som alltid) de var ikke så fornøyd med at jeg dro så fort igjen..  

Så på fredag dro jeg videre mot Bergen med buss. Buss og meg er aldri en god kombinasjon, så jeg var passe grønn da jeg kom fram, som vanlig. Vell framme møtte jeg Karen, vi satt på kafé, lenge. Så møtte vi Eirin også. Det var koselig. 
Så møtte jeg Mamma og vi spiste middag hos Farmor. Fisk, som alltid. Ganske god, om jeg skal si det selv.

Lørdag morgen fikk jeg skikkelig frokost av Farmor før jeg dro avgårde, med tog denne gangen. Fantastisk fin togtur over fjellet til Flåm.

Pappa hentet meg i Flåm, vi tok en svipptur innom Aurland, gikk på kafé og tok livet med ro.

Vi var også innom en rasteplass litt utenom det vanlige,

Gjelder å ikke ha høydeskrekk liksom.

Så dro vi til Vang, vi spiste god mat og hadde en hyggelig kveld. Her er jeg altså på tur med hundene. Ellers prøvde jeg å gjøre lekser (mindre vellykka) og ringe restauranter og spørre etter sommerjobb (mer vellykka). Jeg fant også hestehov.

På tirsdag dro jeg til Holmbu, med buss og tog og buss. Jeg kom fram til slutt. Nanna var glad for å se meg, om enn litt stressa. det var flaks jeg hadde handlet på veien, for middagen skulle helst være på bordet med det samme. Den måtte bare lages først. Men det var hyggelig. Fikk også sett diverse onkler og venner, meget hyggelig. 
Onsdag dro jeg inn til Oslo igjen, som et ledd i jakten min på sommerjobb, jeg sprang Oslo på tvers og langs opptil flere ganger, men tror det endte bra. Skal ihvertfall på prøvejobbing på Tekehtopa neste fredag. Så det vil si, ja jeg er i Norge da 14. mai. Også på 17. mai, men jeg klarer ikke helt å bestemme meg hvor jeg skal være da. Jeg møtte forresten også Marta i Oslo, og fikk en fortreffelig lunsj/middag. Koselig. Før jeg dro tilbake til Holmsbu.
Fredag dro jeg tilbake til Frankrike, jeg startet kvart over ni med buss Holmsbu- Drammen, så tog Drammen- Gardermoen, Så fly til København, venta der i nesten 4 timer, så fly til Geneve, tog inn til sentrum, buss sentrum - Annemasse, og til slutt tog til Thonon. Var passe trøtt da jeg kom hjem i 22-tiden den kvelden. 
Det ble absolutt en veldig bra ferie.  

Siden dess har jeg vært tilbake på skolen, og det går jo som det går. Forrige mandag lagde vi blåskjell, de var ikke helt ferske, men vi tenkte det gikk greit. Vi fikk over halvparten i retur. Ikke veldig vellykka med andre ord.

Til hovedrett var det norsk torsk, den var rimelig godt gjennomstekt for å si det sånn. Menmen, man kan ikke få alt heller. Og som du kanskje ser holder gulroten på å falle fra hverandre. 


Det tror jeg får greie seg for idag. 

Salut!

-Tone

onsdag 29. april 2015

År og dag

Det føles som det har gått et helt år siden jeg skrev sist, minst! Og siden jeg ikke klarer å komme på hva jeg har gjort siden sist, så tenker jeg vi tar det ut i fra bilder istedenfor jeg. Ellers er det sommer her, sånn bortsett fra akkurat i dag morges kl. 7 når jeg skulle gå til skolen i skjørt, da var det 2 grader. Jeg har også funnet en strand, og er overlykkelig over det. Akkurat nå koker jeg kikerter, det lukter kikerter helt inn på badet, og vinduet er fullt av damp. 
Vi har starta med et nytt konsept på kjøkkenet. Vi får vite hvilke ingredienser vi skal bruke dagen i forveien, og så får vi noen kriterier vi skal følge. Vi kan velge hva vi skal lage, fremgangsmåten og oppleggingen selv. Her var kriteriene at vi måtte ha to garnityr og sur-søt saus. Jeg valgte honningglasert indrefilet av svin, ris, gulrotpuré, farsert squash og en ingefær, karamell og vinedikksaus. Og en litt mislykka gulrot-chips. Desverre har vi bare fått gjort dette to ganger, jeg synes det var ganske interressant, men det er mye eksamener og andre ting som okkuperer kjøkkenene. 


Jeg hadde min første ordentlige muntlige eksamen på fransk, jeg har fortsatt ikke forstått hvilket fag det var i, men det handlet om utveksling ihvertfall. Jeg var sykt nervøs, men følte det gikk såpass bra at jeg måtte feire med kake etterpå.

Sommeren kom, (og gikk?) Alt blir uansett bedre med blomster.

Jeg stryker mye, hele tiden. Her er klokka 23, jeg hadde tenkt å legge meg, men oppdaget altså at kokkeuniformen ikke vår strøket. Hverdagen as.

Vi lagde egg i gele, for å være helt ærlig, så synes jeg det ser motbydelig ut. Men, det ser i det minste akkurat likt ut som i boka.

Jeg var i Lyon en liten tur. Se på det da, er ikke Lyon bare en sykt fin by?

Eirin fra Karmsund var nemlig på utplassering der. Vi trasket rundt og lekte turister og spiste på en Bouchon (en ekte en denne gangen..) Det var veldig koselig!

Ellers har jeg drevet å tatt mye bilder av mangoer, og da mener jeg mye bilder. Hvorfor? Jo, vi holder på med nature mort i kunsten, og jeg prøver å vise forskjellen på en økologisk og en vanlig mango. Helt normalt altså.

Sommeren kom tilbake (før den dro igjen) det gjorde forsåvidt også vinden.

Kirsebærtrærne ved skolen blomstret og jeg var nødt til å dokumentere det. Bare litt over gjennomsnittet glad i blomster.

Vi var på den berømte "fjellturen" med skolen, som jeg påstår var en skogstur. Og nei, vi gikk ikke opp hit, vi tok bussen. Og så vandra vi litt rundt i skogen her i en 4 timers tid. Mens vi studerte både sopp, søppel, kart og utsikten. 

Så fikk vi noen engelsklekser som hele klassen sleit mye med, så mye at læreren eksploderte. Jeg må innrømme det, at en setning hvor alle ordene starter på samme bokstav kan være litt utfordrende. Men utover det, så blir jeg littegranne oppgitt også, altså, hvilken klasse gikk vi i sa du?


Men nå tror jeg kikertene er ferdige, så nå skal jeg legge meg.

Fortsettelse følger.

À bientôt

-Tone

mandag 16. mars 2015

Last bit

Da er jeg tilbake på skolen, back on track lissom. Neida, joda. Men ja, vi har hatt en ganske fullpakket uke, med besøk fra England, prøver og nytt konsept på kjøkkenet. Jeg har vært sliten. Søndag var jeg ferdig med utplasseringen, og ja, det endte forresten bra. De var visst fornøyd med meg og jobben jeg hadde gjort allikevel til slutt. Ikke vet jeg hvorfor de plutselig endret mening, men det gjorde de. Jeg fikk til og med en konvolutt med penger i hånda når jeg dro, selv om de ikke trenger å betale oss hvis de ikke vil. Jeg klarte forresten å miste den eneste bussen som gikk til Thonon den dagen, så da måtte vi kjøre etter den. Men de gikk greit, jeg kom meg hjem til slutt. Jeg hadde visst litt flere bilder fra utplasseringen, så jeg kan like godt slenge dem på.
Den eneste desserten jeg faktisk synes var bra. En "millefeuille". Deigen var en slags pepperkakedeig med kakaosmør, en sitron-krem og brunoise av frukt. Så nesten proft ut. Men jeg kan ikke si noe om hvordan det smakte da.  

"Café gourmande", også ganske morsom dessert, hovedsaklig fordi vi fikk bestemme selv hva vi skulle putte på tallerkenen (bortsett fra kaffen).

En del av "vidundermaskinen" Den fortalte deg når du skulle snu pannekakene. 

Soufflé du grand-marnier. Ser bra ut, smaker, tja, ikke veldig godt.

Fjellet in my heart.

Utsikt fra takvinduet.

Pannekaker fylt med lakse-krem, litt usikker på det der..

Vi hadde en del eggehviter til overs, ble littegranne marengs.

Syns huset var så fint. 

Den berømte "ørret gravlaks" Litt tvetydig. Og merkelig smak. 


Men får visst fortsette imorgen, jeg har en prøve-eksamen kl. 8 imorgen tidlig, så da gjelder det å være opplagt! 

Á bientôt

-Tone